Keresés ebben a blogban

2014. augusztus 6., szerda

Az emlékek őre (filmes infok 2.)

A film készítéséről


Lois Lowry sci-fi regénye, Az emlékek őre több, mint 10 millió példányban kelt el világszerte, mi több, a Harper Collin legkeresettebb gyerek e-könyve. A könyv az USA számos államában kötelező olvasmány, amely hatalmas rajongótáborra tett szert.

„Az emlékek őre a gyerekirodalom ékköve, és büszkén gyarapítjuk a sikeres könyvadaptációs listánkat, amelyen többek között olyan filmek szerepelnek, mint a Stanley, a Szerencse fia; a Malac a pácban; a Híd Terabithia földjére; az Egy kutya miatt és a Narnia krónikái” – mondta el Frank Smith, a Walden Media ügyvezető igazgatója, amely film koprodukciós partnere.

Az emlékek őre filmváltozatának elkészítése Jeff Bridges 20 éves álmát váltja valóra, aki nem csak a szereplője, de producere is a filmnek. „A lányaim olvasták a könyvet, de mielőtt még ezt megtudtam volna, olyan megvalósításra váró anyagokat kerestem, amelyben rendezhetném apámat, Lloyd Bridgest. Ráadásul egy olyan filmet szerettem volna készíteni, amit a gyerekeim is meg tudtak volna nézni. Egy gyerekkönyv-katalógust lapozgatva láttam meg ezt a gyönyörű borítót az öreg, őszes férfival az elején és azt gondoltam: hm, igen, az apám eljátszhatná ezt az embert” – mondta el Bridges.

„Lois Lowrynak egyből megtetszett az elképzelésünk és végigkövette a munkálatokat. Most itt vagyunk és ez nagyon izgalmas” – mondta Nikki Silver producer. „Nehéz volt összehozni a produkciót, mivel mindenki annyira szerette és tisztelte a könyvet, hogy félt hozzányúlni. Az is elriasztott sok mindenkit, hogy ez egy dráma amely a gyerekeknek szól. De a The Weisnstein Company beszállt velünk a ringbe.”




A filmkészítőkről


PHILLIP NOYCE (rendező)


Tinédzserként ismerkedett meg az undergroud filmekkel, amik nulla pénzből készültek, illetve a mainstream amerikai filmekkel. Philip 18 volt, amikor elkészítette első filmjét, amelyre úgy szedte össze a pénzt, hogy barátainak eladta a szerepeket.

1973-ban elkészítette a Castor and Pollux című 50 perces dokumentumfilmjét, amellyel elnyerte a legjobb ausztrál rövidfilm díjat 1974-ben.

Az 1989-es Halálos nyugalom sikere Nicole Kidmannal, Sam Neillel és Billy Zane-nel meghozta az áttörést Hollywoodban, ahol hat filmet is forgatott a következő 10 évben, többek között a Férfias játékokat (1992) és a Végveszélybent (1994) Harrison Forddal, és a Csontembert (1999) az Oscar díjas Denzel Washingtonnal és Angelina Jolie-val.

2010-ben újra összefogott Angelina Jolie-val, és leforgatta a Salt ügynököt, amely a legnagyobb kasszasikerének bizonyult: 295 millió dollárt kaszált világszerte.


MICHAEL MITNICK (forgatókönyvíró)


Mitnick forgatókönyve, a The Current War benne volt a 2011-es Blacklist 10 legjobb forgatókönyvének listájábn, amelyet Steve Zailian (Pénzcsináló, Schindler listája) és Harvey Weinstein készített.

Jelenleg Oliver Jeffer könyvének, Az elképesztő könyvfaló fiú adaptációján dolgozik az Universal Pictures-nek és Sacha Baron Cohennek.

2012-ben Michaelnek ítélték a Theater Master Látnoki drámaíró díját. Diplomáját a Yale drámatagozatán szerezte. Brooklynban él.


LOIS LOWRY (a könyv szerzője, amelyen a film alapul)


Lois Lowryt legtöbben Az emlékek őre és a Számláld meg a csillagokat című könyveiről ismerik, utóbbi egy holokausztról szóló gyerekkönyv. Lois mind a kettőért elnyerte a neves Newbery Medalt. Amit mégis sok ember nem tud, hogy Lois több mint 30 gyerekkönyvet és könyvsorozatot írt.

Habár van egy nővére és egy öccse, magányos gyerek volt, aki a könyvek és saját élénk fantáziavilágába menekült. Hawaii-on született, és mivel apja a seregben szolgált, sokat költöztek más amerikai tagállamokba, Japánba.

A Brown egyetemen eltöltött két év után Lowry férjhez ment egy katonához, akivel megint sokat költöztek, míg végül a massachusetts-i Cambridge-ben telepedtek le. Négy gyerekük született.

A család Maine-ben lakott, amíg a gyerekek fel nem nőttek. Lowry elvégezte a University of Southern Maine-t, majd egyetemre ment és elkezdett írni. A válása után 1977-ben visszatért Cambridge-be, ahol a mai napig él.

Lowry első könyve, a Nyáron történt elnyerte a Nemzetközi Olvasástársaság Gyerekkönyv Díját. Miután hallotta a fiatal olvasók véleményét a könyvről, Lois elmondta: „Azt kezdtem érezni, és szerintem ez igaz is, hogy hatással lehetsz arra a közönségre – amennyiben gyerekeknek írsz – akiknek írsz annyira, hogy akár meg is változtathatod őket.

Lowry több mint 30 könyvet írt fiatalok számára és számos díjat elnyert, mint a Boston Globe-Horn Book Award és a Dorothy Canfield Fisher Award. Két könyvéért, A Számláld meg a csillagokatért és Az emlékek őréért megkapta a neves John Newbery Medalt.

Lowry könyvei között vannak olyanok, amelyek a mindennapi élet humoros oldaláról ír, és a 8-12 éveseknek szól, ilyen az Anastasia Krupnik és a Sam Krupnik sorozat. Míg más könyvei komolyabbak, mint például a Számláld meg a csillagokat, amely a holokausztról szól.

Könyveiről Lowry azt mondja: „A könyveim tartalma és stílusa változik. Mégis úgy tűnik, mindegyik ugyanarról szól: az emberi kapcsolatok fontosságáról. A nyáron történt volt az első könyvem, amely a nővérem korai halálát mesélte el és azt, hogy ez a veszteség hogyan hat egy családra. A Számláld meg a csillagokat teljesen másik kultúrában és korban játszódik, mégis ugyanazt a történetet mondja el: arról a szerepről mesél, amelyet mások életében betöltünk.”

Egy pár filmes videó:)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése