Keresés ebben a blogban

2013. május 29., szerda

Atlantic Press Kiadó és az Aba Könyvkiadó könyvheti megjelenései



Rozsnyai Jánost pedagógusi, könyvtárosi pályája az évek folyamán csak megerősítette a história iránti szenvedélyében. A megbízhatatlan internet források helyett kiváló szerzőnk éveken át levéltárak mélyén kutakodott, s megsárgult, de hiteles és eredeti iratok alapján enged bepillantást korai magyar történelmünk meghatározó részleteibe. A táltos keresztje című regénye az 1200-as években játszódik Makó bán Maros melletti birtokán, illetve II. András keresztes hadjáratának tengeri és szárazföldi helyszínein. Most végre választ kapunk arra a kérdésre, mely Rozsnyai előtt inkább közkeletű anekdotának számított a közbeszédben, hogy hogyan keletkezett a mondás: „Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől”. Ez a könyv tapintható közelségbe hozza a magyar kereszteseket, hitelesen szól a kereszténység és a táltoshit együttéléséről, miközben élvezetesen mesél is a vaksorsról, háborúról és szerelemről, az ismeretlen, csodákkal teli magyar középkorról.


Pergel Zsolt a nagysikerű Apácabordély című kötete után most második regényében, a Halálgyárban szembesíti az olvasókat a Kádár-rendszer voltaképpen máig ismeretlen szégyenletes ügyeivel, melyek okozója a rendszer kényszeres bizonyítási ösztöne és az abból fakadó gátlástalansága volt. A Halálgyár nem a hatvanas évek retorzióiról szól, hanem az utolsó kádári évek egyik központi irányítású bűncselekmény-sorozatáról, melyet pozíciójukat féltő orvosok követnek el felsőbb utasításra. Megnyomorított lelkivilágú emberekről van szó, akik orvosi esküjük megszegésével, hivatalos papírok megmásításával igyekeznek eleget tenni a „magasabb elvtársak” utasításainak. A fiatal szerző ezúttal is tényregényt írt, melynek hitelességét Czeizel Endre professzor zárszava is igazolja






Benkő László új regénye feltétlenül e sokoldalú író immár harminc kötetből álló életművének egyik csúcsteljesítménye. A spanyol grófnő elszakad az utóbbi évek Benkő-regényeinek a magyar régmúltra koncentráló tematikájától. A regény szinte végig egy aprócska észak-olasz szigeten játszódik, és egy szinte hihetetlen történetet tár az olvasó elé. Elena grófnő az olasz és a német titkosszolgálat engedelmes eszközeként a férjétől kapott villában a náci főkolomposok által összerabolt gyémántokat rejtegeti, de közben ugyanott zsidó gyermekeket is bujtat az Észak-Olaszországot elözönlő németek elől... Ám ahogy előbbre jutunk a grófkisasszony bizarr sorsának megismerésében, kiderül, hogy ebben a remek könyvben nemcsak a második világháború „latin csatáinak” története bontakozik ki és nemcsak egy magányos nő két titkosszolgálattal vívott abszurd küzdelméről van szó. Minden, amit ez a fiatal teremtés csinál, egyetlen célt szolgál: évekkel korábban elrabolt kislányának visszaszerzését.


Ferenczik Adrienne a Nyíregyházi Televízió szerkesztő-riportere, a Napfényes Riviéra szerzője most második kötetével, az Incognitóval jelentkezik a könyvhét alkalmából. Az Incognito egy hangulatos hotel valamelyik nyugat-magyarországi város határában, mely csupán helyszín három különböző korú hölgy egyéjszakás lelki egymásra találása számára. Egyikük az elhunyt férjét siratja, másikuk azért jött ide, hogy végre elhatározza magát a házasságából való kimenekülésre, a legfiatalabb nő szerelmi csalódásában öngyilkosságra készül. Mindannyiuknak oka van a keserűségre, s ha másként is látják saját párkapcsolatukat, az Incognito bárjában kiderül, hogy a sokévnyi korkülönbség és az egymástól eltérő problémáik dacára sokkal több bennük a közös, mint amennyit a fantázia felölelni képes. Az Incognito nem sorolható a hazai női irodalom egyik vonulatához sem, mert a párkapcsolati problémák boncolgatásában jóval messzebbre megy az átlagnál. Mégis bravúrosan szerkesztett és szórakoztató írás, mely arról tanúskodik, hogy ettől a szerzőtől még sok meglepetésre számíthatunk.


Az Atlantic Press Kiadót és az Aba Könyvkiadót a Vörösmarty tér 20-as pavilonjában kereshetik fel, ahol a régebbi kötetek mellett a könyvheti ajánlatuk kötetei is megvásárolhatók lesznek, 20% kedvezménnyel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése