Keresés ebben a blogban

2013. október 26., szombat

Elizabeth Richards: A sötétség városa

Maxim kiadó 2013 Dream válogatás

ISBN: 9789632612966 

Fordította: Béresi Csilla

Oldalszám: 392


Egy véres, brutális háború után, a Fekete Város még füstölgő romjai között a tizenhat éves Natalie Buchanannal és Ash Fisherrel megtörténik az elképzelhetetlen: egymásba szeretnek. Natalie ember és egy kormánytisztviselő lánya. Apját megölte egy hibbant Sötétfajzat, és a lány még nem tért magához az egész életét felforgató megrázkódtatásból. Hogyan lehetséges ezek után, hogy belezúgott Ashbe, ebbe a Sötétfajzat félvér fiúba? Pedig szíve varázslatosan megdobban a közelében, megtagadva mindent, amiben a lány addig hitt. Ez a felkavaró szerelem választásra kényszeríti családja és Ash között. A fiú sem adja könnyen át magát érzéseinek elvágyik saját vérei közé, a Határfal túloldalára. Ekkor lép az életébe Natalie, így neki is választania kell. Szenvedélyes románc veszi kezdetét ebben a lepusztult, mégis lenyűgöző világban, amelynek hangulata szinte magába szippantja az olvasót. Letehetetlen könyv, semmiképpen ne hagyd ki!



Azt hiszem ez a könyv lesz idén a legmegosztóbb. Ez a világ vagy beszippant, vagy pedig teljesen hidegen hagy és a kifogásokat keresed.
A könyvnek vannak hibái, amikbe nagyon szépen, érvekkel bele lehet kötni, de én ezeket semmisnek tekintem, mivel egy olyan olvasási élményt nyújtott ez a könyv amire már régen vágytam. Folyamatosan borzongtam, izgultam, átéreztem a fájdalmaikat. Az írásmód annyira zseniális, hogy teljesen bele esetem a könyvben, már a második fejezet után. Igen tudom, hogy lehet, hogy már a második fejezet így elvarázsolt. Nagyon egyszerűen, ez a könyv nem egy felfelé ívelő egyenes, ami általában a könyvekre jellemző, hanem ez egy fentről induló egyenes ami a könyv közepe felé picit lejjebb csúszik, majd újra felfelé ível.

Az első két fejezetbe már elkapott az izgulás, ekkor sikerült már felkelteni az érdeklődésemet az írónőnek, hogy akkor most kik is azok a sötétfajzatok, most akkor mi a helyzet?

A világfelépítés olyan részletességgel van kidolgozva, hogy egy szavam sem lehet. Megtudtam mi történt, hogy történt, mikor történt, mi a jelenlegi társadalmi berendezkedés, hány állam van, hány területre van felosztva ezek és még folytathatnám.

A történetet két nézőpontból olvashatjuk.

Ash Fisher Kevervérű, így se nem ember se nem sötétfajzat, valahol a kettő között. Mégis az emberek világában nő fel, ahol kívülállónak érzi magát és vágyódik a Légióba, ami a Sötétség Városának gettója a sötétfajzatok számára, hogy megismerhesse éne másik oldalát is illetve a családjának egy részét akiket elválasztottak tőle.
Általa indul el a történet, az ő szemén keresztül megtapasztalhatjuk milyen is kívülállónak lenni ebben a világban, mennyire nehéz beilleszkedni, ember maradni és elnyomni a sötét oldalad...

A másik főhősünk Natalie a Parancsnok Asszony lánya. Aki mégis összetalálkozik Ash-sel és valami megmozdul benne.

Muszáj megemlítenem, hogy tetszett, hogy a könyvben a nők is fontos vezető tisztséget töltenek be, ettől függetlenül Natalie anyukája módszereivel nem értek egyet, de mégis a nők valahogy háttérbe vannak mindig szorulva a hatalomtól... nah itt nem.

Kik is ezek a sötétfajzatok? Hát nehéz megmondani, de legegyszerűbben úgy lehetne őket leírni, hogy vámpírok, de mégsem. Van bennünk egy kis démon, egy kis alakváltás, egy kis angyaliasság (némelyik szárnya miatt). Tehát nem egyszerű. A lényeg, hogy a sötétfajzatoknak is több csoportjuk van, melyek szépen bemutatásra kerülnek a könyvben, van amelyik csoportól többet van amelyikről kevesebbet tudhatunk meg. Erre a részre is azt tudom mondani nem egy eget rengető eredeti ötlettál állunk szemben, viszont a kivitelezés, az nagyon jó és ez az ami fontos. Egy szerelmi három szög is lehet jó, ha van ok-okozat. De térjünk is rá a szerelmi szálra.

Ez megint nem egy egyszerű esett, tehát van ez a két fiatal akik egymásba szeretnek. Majd előkerül a színen Natalie ex pasija aki a testőre... majd kiderül, hogy a sötétfajzatok világában is van valaki aki Ash-re vágyik... Oda voltam érte, hogy egyszer nem a lány vívódik, és Ash sem nagyon, de amikor megtud pár dolgot elgondolkozik, hogy akkor ez most a szíve miatt van, vagy esetleg a vértárs dolog miatt...

Mellékszereplőkből is akad bőven, de tetszett, hogy nem csak megemlítettük őket, hanem mindenki élettörténetéből kaphatunk részleteket. Jobban megismerhettük Sebastiant, ki volt ő, hová tart, mit is akar Natalie-től. Polly-t aki nem sok mindent tesz a cselekményhez, de mégis ott van és a történt alakulásában sok ok-okozati történés mozgatórugója. Cékla és Day kapcsolatába is betekintést nyerhetünk...

A könyv nagyon komor hangulatú, olyan kérdésekben is elgondolkoztat, hogy miért bánunk így egymással? Mikor és miért is (van/lenne/szüksége-e) különböztetünk meg "két faji" csoportot? Miért kell az egyiknek a másik fölé kerekednie és eltiporni a másikat? Miért is nem érdemli meg mindenki egyenrangúan az emberséges bánásmódot, még ha vannak különbségek is. Attól, hogy más mért kell porba tiporni és máshogy bánni vele...

Ahogy a könyv eleje, úgy a vége is nagyot durrant, én úgy izgultam... vártam a felmentő sereget... majd hát nem azt kaptam... majd történt valami... amire nem gondoltam... csak pislogtam, hogy mi van???...
Kifejezetten nem érzem függő végesnek, lezárult a könyv első része, persze tudom, hogy lesz második rész és nagyon is kíváncsi vagyok, de tetszett, hogy volt befejezés. Lezártuk ezt a fejezetet, és a második résszel egy új indul...

Az a baj, hogy az ódákat zengés egy könyvről nehezebben megy, mint ha nem tetszik. Annyit mindent szeretnék mondani a könyvről, hogy mi is tetszett benne nekem, de csak az tudom mondani, hogy olvasd el és utána privibe kitárgyalhatjuk végre a dolgokat, mert ezek sajnos mind nagyon spoiler tartalmúak lennének, így meg lelőném a poénokat.

Összességében töviről hegyire imádtam a könyv minden sorát, teljesen oda vissza vagyok a világért, a szereplőkért, minden nemű eseményért. Egy újabb könyv amibe elvakultan szerelmes lettem, idén már nem is tudom hányadik. A kiadók idén nagyon ráéreztek a jobbnál jobb könyvek kiadására, mert amiket az elmúlt időszakban olvastam mind lenyűgöztek valamilyen okból kifolyólag.
Kiknek is ajánlanám? Mindenkinek aki szereti a disztópiát! Ez inkább lányos könyv mivel az érzelmekre nagyobb hangsúly van fektetve, de amelyik fiú pár oldalnyi csöpögésen felül tud emelkedni annak hajrá:) Korosztály ügyileg is inkább a 18-hoz közelieknek (felülieknek) ajánlanám, mert boncolgatásra kerülnek itt komolyabb témák is illetve néhol véres a könyv, de a határokon belül maradva.


5/5 *kedvenc*



Köszönöm a könyvet a Maxim kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése