Keresés ebben a blogban

2012. július 14., szombat

Rick Riordan: Percy Jackson és az olimposziak sorozat

2010-ben láttam a mozi filmet, amiről nincs nagyon jó véleményem, de elég volt ahhoz, hogy a könyvet elolvassam.

Nagyon reméltem, hogy a könyv jobb mint a film, és szerencsére igazam volt:)

A sorozat egy 5 kötetből álló urban fantasy műfajú könyvsorozat.

Az alap ötlet: a Görög Istenek még mindig léteznek, csak mióta Amerika lett a világ központja (Amerikai író tollából ered, eme szép megfogalmazás, amivel nem értek egyet,
                             nekem a világ közepe Magyarország.... tehát néző pont kérdése...), ahová átköltöztették

az Olimposzt, amit az Empire State Building épület tetején találunk (600 emelet). Ez alapján a görög mitológiában szereplő legendás görög lények még mindig léteznek. Így a könyvben találkozhatunk főistenekkel, kis istenekkel, félvérekkel, szatírokkal, küklopszokkal, titánokkal, kentaurokkal és még megannyi természet feletti, bocsánat mitológiai alakkal. Amit még szeretnék kiemelni, hogy a könyv sorozat folyamán az író igen sokszor nyúl a régi görög mítoszokhoz, ami nagyon jól bele lett illesztve a történetbe. Szerintem zseniális.

Főhősünk Percy Jackson aki tanulási nehézségekkel küzd. Diszlexiája, figyelem zavara és még egy csomó minden tanulási zavara van. Természetesen körülötte mindig valami féle zűr, ezért minden iskolájából kicsapják. Percy anyukájával él New Yorkban, amikor is kezdődik a történet.

Elég hamar beindul a történet, amikor is Percy egy iskolai kiránduláson vesz részt egy múzeumban, majd a matektanárjáról kiderül hogy egy szörny és meg akarja őt ölni. De senki sem emlékszik rá, hogy bármi féle szörny is lett volna ott.
Grover (szatír) Percy barátja, aki állítja neki hogy nem látott semmit és hogy csak

képzelődött. A nyári szünetre haza tér anyukájához, de újabb szörny támadás éri, amikor
is végre kiderül, hogy a mitológia tanára Kherión egy kentaur és nyári szünetre a félvér
táborba költözik és azt is megtudja hogy Grover barátja egy szatír.

Percy apja Poszeidón a tengerek istene, így az egyik főisten gyermek, amire vonatkozóan
egy prófécia van, hogy a három főisten egyik gyermeke 16 életévét betöltve egy döntés
során elpusztítja vagy megmenti az Olimposzt és ezért a főistenek megbeszélték egymás
között, hogy nem lehetne gyermekei. De természetesen ezt egyikük sem tartotta be, így
lett Percy is és még jó pár félvér.

Percy a táborba érve barátokat talál és kalandokba vesz részt.

Az első rész Zeusz villámja köré épül, amikor is azt valaki ellopta az Olimposzról és
ezzel Percy van meggyanúsítva.

Az egész történtet a görög mitológiára épül, találkozhatunk a párkákkal és még egy csomó természetfeletti lénnyel.

Összességében az első rész egy nagyon jó bevezető kötet volt, amikor is a főbb szereplők bemutatásra kerültek illetve a világot is megismerhettük.

A második részben kiderült, hogy van egy féltestvére Tyson aki egy küklopsz, ezáltal további bonyodalmak történnek és a próféciát is egyre többen emlegetik, hogy Percyről szól.

Annabeth már az első résztől szerepel a könyvben, aki Athéné lánya és Percy jó barátja. Grover is nagyon sokat szerepel még az első két részben, de a későbbekben háttérbe szorul a karaktere. Amit nagyon sajnálok, mert nagyon jókat nevettem rajta.

A harmadik részben a titán átkában jutunk el a tetőpontra, amikor is kiszabadulnak a titánok és le akarják igázni az Olimposzt és át akarják venni a hatalmat a világ felett. Az isteneket, félisteneket megölni az embereket meg ragszolga sorba juttatni (persze aki túléli).

Nem szabad megfeledkezni, hogy van itt ám nagy árulás, baráti kitartás, hős cselekedetek egyaránt.

A negyedik rész a csata a labirintusban a Minótaurusz legendát veszi alapul, amit Daidalosz épített és csak a varázsfonallal lehet kijutni belőle. Így kiderült, hogy a tábor le akarják igázni a titánok és a labirintus felkutatásával foglalatoskodnak.

Meg is találják Percyék a bejáratát a labirintusnak és Annabethel felfedező túrára indulnak, hogy megtalálják Daidaloszt, hogy segítsen nekik. Grover Tysonnal együtt a nagy Pán felkutatására indul, akit sikeresen meg is találnak.

A labirintus kialakítása olyan, hogy egy két perc alatt bárhová el lehet jutni benne a világ bármely pontjára, így a titán seregek bármit igen gyorsan le tudnának igázni.

A végső kifejlett és a csata az utolsó Olimposzi részben van, amikor is New Yorkban folyik a csata a titánok és a félvérek között. A csattanókat és a fő dolgokat nem lövőm le.

Picit nekem ebben a részben sok volt a csata jelenet és annyira nem tetszett mint az előtte lévők. De összességében egy igen jól megírt sorozatról beszélünk. Végre itt volt már egy kis szerelmi rész, a nagy egymásra találás, barátok harcai, összefogás az ellenség ellen minden ami egy jó könyvhöz szükséges.

Úgy gondolom szükség van az ilyen könyvekre, hogy a gyerekek megszeressék az olvasást és így nem csak a gyerekeknek nyújt kikapcsolódást hanem a szülőknek is egyaránt. Szerintem az idősebb korosztály is szívesen olvassa eme sorozatot mert kiemelkedik a többitől. 


Remélem itthon is folytatni fogják a spin-off sorozatját!

Összességében a sorozatra 5/4.5 adok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése