Keresés ebben a blogban

2012. december 7., péntek

Scott Westerfeld: Leviatán (R)

Ad Astra (2012)

ISBN: 9876155229152

Oldalszám: 540

Fordította: Kleinheincz Csillag

Illusztrálta: Keith Thompson





Ezerkilencszáztizennégyet írunk. Az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösét, Ferenc Ferdinánd főherceget meggyilkolták, és egész Európa a háború küszöbére sodródik. 
Két tábor áll szemben egymással összebékíthetetlenül: a gépimádó barkácsok és a darwinisták, akik sosem látott fajzatokat tenyésztenek háborús célokra. 
Ferenc Ferdinánd fia, Sándor herceg az egymásnak feszülő nagyhatalmak figyelmének középpontjába kerül, és menekülni kénytelen szülei gyilkosai elől. 
Útja keresztezi Deryn Sharpét, a skót lányét, aki fiúnak öltözve szolgál a brit légierőnél. 
Az egyikük barkács – a másik darwinista, és mindketten súlyos titkokat őriznek. 
Harcok, veszedelmek és intrika szegélyezik útjukat, a nyomukban pedig ott liheg a háború.



Én és a steampunk nem álltunk túl közel egymáshoz, mivel eddig egy könyvet olvastam ami ebbe a kategóriába tartozott és nem nagyon tetszett. A Leviatán azonban megváltoztatta a stílussal kapcsolatos érzéseimet, most már én is a rajongók táborába tartozom!

A korábbi negatív tapasztalatból adódóan eléggé féltem, hogy nem fog bejönni az első világháború steampunk-kal fűszerezve, mivel úgy gondoltam ez annyira nem az én asztalom. De az igazság az, hogy a fülszöveg annyira meghozta a kedvem a könyv elolvasásához, hogy tudtam mi még találkozni fogunk előbb vagy utóbb:) 

Örültem, hogy végre letisztázódott bennem mi is az a steampunk, oké interneten csomó leírást találhatunk róla, mely könyvek tartoznak ebbe a kategóriába, de a rosszul elsült olvasásom miatt teljesen leírtam ezt a stílust, mivel ott nem jött át, hogy mi is ez. Ez a könyv tényleg steampunk, amikor is a múlt egy alternatív világban játszódik és a technikai fejlődés valamiért más irányt váltott, mint ami számunkra ,,természetes" lenne.

A könyv kivitelezésével kapcsolatban muszáj megemlítenem a gyönyörű borítót, az igényes kötést, a szépen kidolgozott illusztrációt és a térképet, melyek még színesebb teszik az olvasás élményét.

A világfelépítésről annyit, hogy Európa két részre kezd szakadni a különböző nézeteik miatt. Vannak a Barkács országok melyek Németország, az Osztrák-Magyar-Monarchia és az Oszmán birodalom. Itt a fejlődés első sorban a gigász gépek köré épül, amikor is lenyűgöző gépeket készítenek a barkácsok különböző harci okokból és hétköznapi használatra is. Ezen országokban találkozhatunk lépegetőkkel, zeppelinnel, viharjáróval, földi fregattával és még egy csomó izgalmas masinával.
A másik csoport a Darvinista országok, melyek Britannia, Franciaország és Szerbia. Ők teljesen más felfogásúak, ők nem a gépek erejét használják fel hanem a természetét. A könyv szerint Darvin rájött arra, hogyan lehet keresztezni a fajokat és új hasznos állatokat létrehozni, melyek repülőgépként, fegyverként, háziállatként, ,,telefonként" használhatóak. Ezen élőlények nem pusztítják a környezetet, saját ökológiai szisztémájuk szerint élnek, képesek magukat meggyógyítani is.
Ezen nézeti különbségekből adódóan már érezhető a háború szele, mivel a két nagy csoport nem tud megegyezni így egyre több a konfliktus. Mind a két fél csak arra vár, hogy a másik indítson támadást és végre megkezdődhessen a háború.

A két különböző felfogás/élet megismerése nagy hangsúly fektet az író, ami nem száraz leírásos módszeren alapul, hanem a cselekménybe vannak szőve az információk, így az olvasó míg a cselekmények áradatába merül, közben szépen megismeri eme világok különlegességét.

A történet két szálon fut, ami természetesen a későbbiekben összeér. Úgy kezdődik a történet, hogy az Osztrák-Magyar-Monarchia császárját és feleségét megölik, így fiúknak Sándornak menekülnie kell az országból, mert a saját családja akarja meggyilkoltatni. Néhány hűséges segítővel útra kelnek, hogy elhagyják az országot és semleges területre mehessenek, míg a háború véget nem ér. Mivel a gyilkossággal már megvolt az indok a támadásra...

A másik száll Londonban kezdődik, amikor is megismerkedünk Deryn-nel aki aeronauta szeretne lenni, a gond csak az, hogy ő lány és a seregbe nőket nem vesznek fel katonának. Ezért álruhába bújva próbál szerencsét, hogy felvegyék aeronauta kadétnak, ami természetesen nem probléma mentes....

A történetről többet nem szeretnék elárulni, mert nagyon izgalmas és egyáltalán nem kiszámítható. Általában az a bajom, ha két szálon fut a történet, hogy nagyon hamar összekapcsolódik és így nem lehet megismerni a  két szálhoz tartozó személyeket, gondolatokat, eseményeket. Ebben a könyvben pedig kifejezetten tetszett, hogy jóval a könyv felén túl kapcsolódik össze a történet, így mind a két nagyon eltérő világnézetet megismerhetjük.

Történelmi regényeket nem nagyon olvasok, így ezt a könyvet nem tudom semelyik eddigi olvasmányomhoz hasonlítani, csak az a szó jut róla eszembe: egyedi.

A két főszereplő Deryn és Sándor nagyon szerethető karakterek, az elején jól átjön, hogy még gyerekek, majd ahogy a történet halad előre és folyamatosan érik őket az élet által megélt nehézségek, szépen lassan kezdenek felnőni és egyre felelősségteljesebben gondolkodni. Mielőtt még valaki azt hinné, hogy a kiskorú gyerekeknek felnőtt gondolatai, cselekedetei lennének, ez nem igaz, csak jól érzékelhető ahogy az események hatására elkezdenek érettebben gondolkodni. Sajnos számos ifjúsági könyvnél tapasztaltam azt, hogy a gyermek aki 13-14 éves egy 24-25 éves eszével gondolkodik, beszél ezért tartottam ezt fontosnak kiemelni.

Szeretném még megemlítenem, hogy a könyv utószava nagyon tetszett. Felhívja az olvasó figyelmet arra, hogy a történelmi részből mi az ami tényleg úgy volt, mi az ami kitaláció és mi az ami a szerző képzeleterejének hatására eltér a valóságtól.

Ezt a könyvet elsősorban fiúknak ajánlom, akik szeretik a csatákat, a különböző gépeket. Ezen felül mindazon szülőknek akik szeretnének egy jó ifjúsági regényt olvasni, ami igényes, jól kidolgozott, pörgős cselekményű és talán gyermekeikkel közösen olvasva a gyermek is felfedezi az olvasás szépségét. Szerintem ez inkább fiús könyv, de én mint lány ettől függetlenül nagyon élvezetem, de úgy gondolom a sok gép, műszaki dolog miatt a fiúkat jobban leköti mint a kislányokat akik sokkal ,,szebb" dolgokról szeretnek olvasni.

5/4,5


Nagyon szépen köszönöm a könyvet az Ad Astra kiadónak!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése