Keresés ebben a blogban

2012. december 24., hétfő

Marissa Meyer - Cinder - Hamupipőke a kiborgok között

Alexandra 2012

ISBN: 9789633570753

Fordította: Bujdosó István

Oldalszám: 432




126 évvel a IV. világháború után emberek és kiborgok népesítik be Új Peking utcáit. A népességet halálos járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdlakók figyelnek és várnak a megfelelő alkalomra… Senki sem sejti, hogy a Föld sorsa egyetlen lány kezében van… 
Cindert, a tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: Cinder szinte mindent meg tud javítani (robotokat, lebegőjárműveket, sőt még a saját meghibásodott alkatrészeit is), ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. E hírnevének köszönheti azt is, hogy Kai herceg személyesen keresi fel, hogy hozza helyre meghibásodott androidját. A megbízás „nemzetbiztonsági ügy”. 
Vajon tényleg Cinder kezében van a Föld jövőjének kulcsa? Vagy a holdbéli királynőnek sikerül varázserejével és más fondorlatokkal meghódítania Kai herceget és vele az egész világot? A Holdbéli krónikák első könyve Hamupipőke klasszikus meséjét kombinálja a Terminátor és a Star Wars elemeivel. Az eredmény egy fantasztikus, magával ragadó történet.


Mostanában egyre felkapottabb a régi meséket új köntösbe öltöztetni. Véleményem szerint ezen úttörő Alex Finn volt, ki ne ismerné az új Szépség és a Szörnyeteg történetét mint alias Szörnyszívű, vagy esetleg a Csipkerózsika történetét, mint Kiss in time…

A Cinder nem átírja a hamupipőke történetét, hanem mint vezérfonalként épül a cselekményben, így a történet nem egy másolat, ami csak újra lett írva, hanem egy jól felépített háttérvilág és cselekmény is párosul hozzá, azon felül, hogy felfedezhetjük Cinderben Hamupipőkét.

Egyetlen egy negatívumot tudok mondani a könyvről. Sajnos már az 50 oldalon lelőtték a poént… Nem hiszem, hogy én lennék egy nagy agytröszt, hogy összeraktam a képet, de egy 400 oldal feletti könyvbe ne tudjuk már meg mindent a könyv elején. Így ezért tudtam csak izgulni, Cinder mikor tudja meg, hogy ő ki is.
Ettől függetlenül nagyon érdekes volt a történet, mindig történek az dolgok, úgy pörgött az egész könyv, hogy hip hop a végére is értem.

Nálam nagy kedvenc Iko, olyan édes ki robot, úgy megszerettem, mindig törődik Cinderrel és olyan beszólásai voltak, hogy jókat kacagtam rajta. Azért Cinder nyelve se semmi, rajta is annyit tudtam nevetni.

A világ felépítésről nagyon röviden szólnék pár szót, ebben a világban már túl vagyunk a negyedik világháborún is, így a Földön 5 föderáció él békében egymás mellet. A történet Új Pekingben játszódik, ahol is Cinder egy kiborg és a város legjobb műszerésze egyben. Pár éve egyre nagyobb számban kezdődtek a megbetegedések, melyre folyamatosan keresik az ellenszert, de nem sok eredménnyel. A Föld ,,ellensége” a Hold, ahol Levina királynő uralkodik, egy kis mágia segítségével, megfélemlítve az ott élők minden napjait. Egyetlen egy ember taszíthatja le őt a trónról Selené Hercegnő, akinek kilétét homály fedi. Kai herceg nagy erőkkel keresteti a hercegnőt, mert Levina Királynővel nem mennek jól a béketárgyalások, mivel folyamatosan háborúval fenyegetőzik, ha Kai herceg nem veszi el őt feleségül. Természetesen ehhez a hercegnek nem sok kedve van… de bevezetőnek szerintem ennyi elég is.

Poeny-t nagyon sajnáltam, de az igazság az, hogy tetszett, hogy megmerte tenni az írónő, hogy meghal egy ilyen szerethető karakter. Úgy gondolom, nagyon sok regényben nem merik megtenni ezeket a lépéseket, pedig ezek a főhősök karakterfejlődését nagyban elősegítik, ahogy megerősödik. Sokszor megölnek valakit, de úgy is visszatér. Nagy meglepetés lenne, ha itt is visszatérne Poeny, de nem örülnék neki.

A doktor egy igen szórakoztató karakter, akin nem igazán lehet kiigazodni, hogy most ő jó, rossz, kinek az oldalán is áll. De a könyv utolsó fejezetében mindenre magyarázatot kapunk és megértjük a cselekedeteit is.

Kai herceg egy nagyon szerethető karakter, jó volt, hogy az ő életében is beleláthattunk, így nem csak  Cinder mindennapjainak lettünk tanúi, hanem a háború megelőzésének és az ország dolgaiba is.

Nem mondom azt, hogy ezt vártam a végétől, mert nem. Ahogy korábban említettem lelőtték a poént, de csak erre az egy dologra vonatkozik, mivel számos esemény kimenetele nem úgy történt mint ahogy vártam volna. Így a vége miatt már a falat kaparom a következő részig. Kell minél előbb

Ha jól olvastam akkor a második rész kint 2013 február 5-ére ígérik, remélem a magyar megjelenésre sem kell éveket várnunk hanem hamar kiadja az Alexandra.

Igen meglepődtem, hogy ez a könyv az Alexandra gondozásában jelent meg. Feltűnt, hogy egyre több kiadó, akik eddig más könyvek felé orientálódtak megpróbálnak ők is egy kis szeletet kaparintani a YA tortából, aminek kifejezetten örülök hajrá, így tovább!!!

Összességében egy nagyon jól kidolgozott világot kaptam, jó karakterekkel és jó cselekménnyel. Ennek a könyvnek is megvan a maga komor hangulata, de teljesen más színben mint például a Menedékben. Itt azért picit rózsaszínebb a világ, ha kilépünk a szegénységből, míg a Menedékben ahol mindenhol rossz. Aki szerette Hamupipőke történetét ezt is élvezni fogja


5/4



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése