Keresés ebben a blogban

2013. november 3., vasárnap

Dan Wells: Töredékek - Fragments (Részlegesek 2.)

Fumax 2013

ISBN: 9789639861565

Fordította: Bayer Antal

Oldalszám: 560


1. Részben ember
2. Töredékek

Dan Wells hazánkban is igéretesen mutatkozott be, a külföldön hatalmas sikert aratott Nem vagyok sorozatgyilkos című kötetével, a Partials trilógiája pedig még nagyobb siker kint.

Kira Walker megtalálta az RM vírus gyógymódját, de az emberek és a Részlegesek túléléséért vívott küzdelem még csak a kezdeténél tart. East Meadow-t elhagyván Kira kétségbeesetten próbálja kideríteni, hogy kicsoda is ő valójában. Nem lehet véletlen egybeesés, hogy az RM gyógymódja maguknak a Részlegeseknek a vérében található – ez nyilván valami nagyobb terv része, amelyben Kirának is szerepet szántak, és amely mindkét fajt megmenthetné. Kirához útja során többen csatlakoznak, köztük Samm, a Részleges is. De vajon megbízhat-e bennük? Ezalatt Long Islanden az emberiség utolsó képviselői felkészülnek a Részlegesek elleni háborúra, és Marcus tudja, az egyetlen reményük, hogy kitartsanak Kira visszatéréséig. Ám a lány útja hosszadalmas a posztapokaliptikus Amerika pusztaságán keresztül, és közben mindkettejük számára fokozatosan kiderül, hogy legnagyobb ellenségük létezéséről eddig nem is tudtak. A lélegzetelállító Részlegesek trilógia második része az emberiség utolsó előtti órájának krónikája. Utazás az ismeretlenbe, amely során fel kell fedeznünk hogyan élhetjük túl – és ami még fontosabb, hogy mi indokolná megmaradásunkat a Földön.


Ez a sorozat több szempontból is kilóg a megszokott trilógiák sorából. Általában egy fenomenális első rész után a második rész gyengébb szokott lenni, egy átívelő rész, ami felkészít a harmadik rész nagy durranására. De itt nem ez van. Volt egy zseniálisan első rész, ami után egy még annál is jobb második részt kaptam. Nem gondoltam volna, hogy az író ennyire jó! Tudtam már az első könyve olvasata után, hogy nem egy hétköznapi íróval van dolgom, de eme második rész utána egy új fanatikus rajongót üdvözölhet a táborában.

A történet ott folytatódik, ahol az első rész abba marad. Kira elindul, hogy megtalálja a kérdésekre a választ. Nagyon tetszett, hogy itt tényleg senki nem tud semmit a régi világról, mindenki csak találgat. Aki esetleg élit is benne, fogalma sincs, hogy mi történt, mi vezetett ehhez a helyzethez. A válaszok megadásra egyetlen testület lehet képes a Tröszt. De a nagy kérdés, kik is a Tröszt? Kik a tagjak? Ők még élnek?

Kira első útja Manhattanbe vezet, ahol úgy gondolja a kérdéseire a választ a ParaGén volt irodájában kell keresnie. Számos számunkra egyszerű kérdés merül fel számára, például mi is az az IT? Mit jelenthet? Ekkor elkezdődik már az információk csepegtetése. Kirával együtt fedezzük fel a ParaGén által nyújtott adatokat, ebben segítőre is talál. Aki egy nem egyszerű ember, meglátszik rajta a magány és az elszigetelés okozta elmezavar. Viszont az a tudás, ami Afa-ban van nem egyszerű kiszedni… Szegény Afa-t jó párszor Alfának olvastam… úgyhogy ő nekem csak Alfa marad:)

Samm és Heron is Kirával folytatja útját a kérdések megválaszolásában. Mind Kirának mind a Részlegeseknek együtt kell dolgozniuk, mivel a kérdésekre adott válaszokat együttes erővel tudják csak megtalálni. Természetesen felmerül a kérdés Kira most a Részlegesek problémáját vagy az emberekét szeretné megoldani… ebből Heronnal pár konfliktusa is akad Kirának, aki mind a két ,fajt” szeretné megmentetni.

Marcus, Isolda, Xoci, Madison ott maradnak a Szenátussal. Tetszett, hogy több szálon futott ezáltal a történet. Ők is nyomoztak, keresték a kérdésekre a válaszokat. Mivel eddig csak egy gyermeket sikerült megmenteni az RM-től. Marcus az, aki mélyebben beleássa magát az eseményekbe. Kirától pár információt is kap, ami után benne is felmerülnek a kérdések. Nandita, hogy kapcsolódik ehhez az egészhez? Miért akarják őket most ilyen hirtelen megtámadni a Részlegesek? Ariel miért is ment el?

Pontosan, részletesen minden egyes momentum ki van dolgozva, minden egyes kérdés megválaszolásával egy másik kerül előtérbe. Tetszett, hogy annyi kérdésre megkaptuk a választ, hogy nem is reméltem, hogy ennyi minden ki fog derülni ebben a részben. Ez az egyik oka, amiért ennyire tetszett, mert nem tartott az író ugyan azon kérdés kör mellet, mindig valamit megtudhattunk. Persze sok kérdés marad megválaszolatlan, de ezek már ok-okozati kérdések. A Trösztben ki-kivel kötött egyezségek, ki kivel dolgozott, ki kit hogy vert át…

Számos Tröszt tagot is megismerhetünk, akik még nem haltak meg…. felmerül egy másik kérdés is kik irányítják a Részlegeseket....?

Dr. Vale-t szeretném kiemelni az új karakterek közül, mert ő volt számomra a legmegfejthetetlenebb, viszont amikor már megtudjuk az ő miértjét, és hogyanát, felmerül a kérdés, ő jól tette a dolgait? Tényleg az ő módszere a megoldás?

A könyv címe teljes mértékben fedi a történet alakulását. Töredékek, itt tényleg mindig csak egy darabját ismerhetjük meg a kirakós darabjának, de szépen lassan készen lesz ez a kép…

A szerelmi szál itt teljes mértékben háttérbe volt szorulva az akció és a sok izgalm mellett. Kétszer került elő,  egyszer olyan oké, most már tudjuk az egyik fél mit szeretne. De a végén a második… öhmköhmböhöm nagyon romantikus volt!!!!! Pedig ebben a könyvben a romantika, mindennemű nyálas érzelmek nincsenek. De mégis az az egyetlen apró jelenet nagyon sokat tett a könyvhöz. Egyáltalán nem vártam egy ilyen érzelmi kirohanást és be kell valljam imádtam!!

Az én kis lelkemnek egy valami hiányzott… egy térkép… ami az első könyvben volt… persze nem az egész területről, amit most bejártak, de én szeretem a térképen is követni, hogy akkor most merre is járunk. Ettől függetlenül az olvasás élményéből semmit sem rontott, hogy nem volt, de én szeretem őket:)

Összességében nem gondoltam volna, hogy ennyire jó lesz ez a második rész. Kira, Marcus, Samm, Ariel, Nandita mind más és más személyiség, de mégis tőlük lesz kerek a történet. Ebben a részben ahogy korábban is említettem a szerelmi szálon nincsen hangsúly, két jelenetet elvétve. Úgy gondolom ez a könyv fiúk számára is nagyon élvezetes lehet, mert attól függetlenül, hogy főhősünk egy lány, meg kell mondjam igazán tökös! Okos, értelmes, harcias, felmeri tenni a kérdéseket, és a válaszokért is elmer menni.
A könyv akciódús, izgalmas, folyamatosan pörögnek az események, és harci jelenetekből sincsen hiány. Így amit már megszokhattunk Dan Wells-től azt kapjuk:)


5/5 (*kedvenc*)Köszönöm a könyvet a Fumax kiadónak!!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése