Keresés ebben a blogban

2012. október 22., hétfő

Jay Asher & Carolyn Mackler: Kezünkben a jövő - (R)

Maxim kiadó (2012) Dream válogatás

ISBN: 9789632612058 

Fordította: Szűr-Szabó Katalin

Oldalszám: 356



1996-ban járunk. Josh és Emma világéletükben szomszédok voltak, és a legjobb barátok is. Azonban tavaly novemberben minden megváltozott közöttük, amikor Josh családja postán megkapta az Amerikai Online Cég (AOL) CD-jét, és az édesanyja átküldte Emmához, hogy a lány feltölthesse az anyagot az új számítógépére. Amint bejelentkeznek, automatikusan a Facebook oldalára lépnek be – csakhogy a Facebookot még fel sem találták! Legnagyobb döbbenetükre feltárul előttük a tizenöt évvel későbbi életük. Később valahányszor újra ránéznek a profiljukra, azt látják, hogy a jövőjük is megváltozik. Miközben az életükben bekövetkező eseményeket próbálják feldolgozni, kénytelenek szembenézni azzal, mit csinálnak jól és rosszul – a jövőben.
A nagy sikerű Tizenhárom okom volt…szerzőjének új regénye a Facebook nélküli világba kalauzol vissza, és bebizonyítja, hogy minden döntésünk hatással van az életünkre. Facebook-függőknek kötelező olvasmány!


A könyv fülszövege volt ami felkeltette az érdeklődésemet elsősorban. Bevallom picit féltem tőle, mivel Jay Asher 13 okom volt című regénye nem igazán jött be nekem.

1996-ban járunk amikor is Emma édesapjától kap egy számítógépet. Josh gyerekkori jó barátja Emmának, s egyben a szomszédja is. Pár hónappal korábban Josh szerelmet vallott Emmának, ami miatt megromlott a kettőjük között lévő kapcsolat. De Josh még is odaadja az AOL CD-jét Emmának, hogy feltölthesse az anyagokat róla a számítógépére. Amikor is ez megtörténik Emma a Facebookot találja maga előtt, amit nem nagyon tud, hogy ez most mi. Először tréfának tartja, így beavatja Josh-t is. Ketten próbálnak rájönni, hogy mi is lehet ez a Facebook.

A Facebookon látjákt a 15 évvel későbbi énjüket. Szembe találkoznak azzal, hogy egyes cselekedeteik milyen hatással is vannak a jövőjükre. Ami egy apróság is lehet, de egy döntés nagyon sok mindenre kihatással van a jövőre.

A könyvet nem mondanám pörgősnek, tényleg folyamatosan történnek az események, de nem éreztem azt egyszer sem amikor abba, hagytam, hogy wááá mi is fog történni, még picit olvasok. Ettől függetlenül lekötött, mert nagyon egyedi a történtet. Nem csak a Facebook miatt, amin az elején bőven van hangsúly, későbbiekben pedig nem igazán.

Ami kifejezetten tetszett a könyvben, hogy Emma, nem egy olyan csaj, akinek soha nem volt pasija, aki szürke egér, majd egyszer csak történik vele valami és ő lesz a középpontban e-miatt. Tényleg jó volt végre egy átlagos lányról olvasni, akinek van családja, barátai és hétköznapi problémákkal kell megküzdenie. Igen Emmai is keresni a nagy Ő-t főleg miután tudja, milyen rossza kapcsolatai lesznek a későbbiekben. De nagyon sok regény szint úgy a nagy szerelemről szól, ahol csak a nagy Ő-ért rajong a főhősünk és más pasik szóba se jönnek, vagy éppen egy gyönyörű megszokott sablon szerelmi háromszög van. Ebben a korban is keresi az ember a nagy Őt, de bizonyos szempontból jönnek a fiúk mennek, egyik héten még ez tetszik majd az. Ebben a korban még nincs sex, már az is nagy szó, hogy csók. Véleményem szerint teljesen bele fér, hogy pár más srác is volt a lány életében és ez volt az ami kifejezetten tetszett.

Nagyon eredeti ötletnek találtam a Facebook-os dolgot is, bár sajnos arra nem kaptunk magyarázatot, hogy is történhetett ez, de arra már igen, hogy a későbbiekben miért nem tudja Emma használni a Facebookot.

Ami nekem picit furcsa volt, hogy pár nap eseményeit öleli fel a könyv, vasárnap kezdődik a történet, majd pénteken már véget is ér.

Jó volt még, hogy Josh szemszögéből is olvashattuk a történetet, nem csak Emmáéból. Így mindkettőjük vívódásaiba beleolvashattunk.

Kifejezetten tetszett még, hogy tényleg átjött 1996-at. Annyira jó volt vissza emlékezni a kalóz kazettára, az akkori dolgokra. Nagyon hitelesen írták meg a könyvet ilyen szempontból!

Amit még meg kell említenem, hogy mostanában számos olyan könyvel találtam szemben magam, ahol a könyv számos hiányossággal küszködött: rossz minőségű papír, fordítás... Ezért is ért pozitív csalódásként, amikor a kezemben tartottam a könyvet és egy szépen kidolgozott borító nézett vissza rám. Igényes a fordítás és nem találtam nyomdahibát! Ami természetesnek kellene lennie, de sajnos ma már az a nagy szó, ha nincs benne.

Nemcsak tiniknek ajánlom ezt a könyvet, mivel vissza repít minket 1996-ba, amit teljesen átad a könyv. Ha egy egyedi történetre vágysz, emellett könyved olvasmányra is, és a fülszöveg is felkeltette az érdeklődésedet, akkor ne habozz, nem fogsz csalódni!


 5/4


A könyvet köszönöm a Maxim Kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése