Keresés ebben a blogban

2012. október 6., szombat

Lissa Price: A testbérlők

Agave 2012

ISBN: 9786155049798 

Fordította: Fischer Anna

Oldalszám: 328 







A Földet háború pusztította, emberek milliói haltak meg. Ebben a világban valóra válik az emberiség régi álma: végre lehetséges egy másik személy testébe bújni. A 16 éves Callie rábukkan egy titokzatos helyre, ahol rászorult tinédzserek bérbe adhatják fiatal testüket a társadalom idős, de tehetős polgárainak. Amikor azonban a fejébe ültetett szerkezet meghibásodik, Callie öntudatára ébred, és dúsgazdag bérlőjének mesés életét kezdi élni. Aztán a lány ráébred a halálos tervre, aminek ő is része. Az összeesküvés szálait befolyásos emberek mozgatják, és Callie kénytelen lesz végére járni a rejtélynek, ha életben akar maradni. Ez pedig nem lesz egyszerű, mert ebben a világban tényleg senki sem az, akinek látszik.
Lissa Price idei szenzációja az év legígéretesebb ifjúsági sci-fije, amit a stílus minden rajongójának ajánlunk.



A történet ott kezdődik, hogy Callie elmegy az Elsőrendű Állomáshoz és érdeklődik a testbérlés lehetőségeiről. Mivel ebben a világban volt egy spóra háború az USA ellen, de hogy miért? kik támadtak? nem tudjuk meg. A lényeg, hogy csak a fiatalkorúak (gyerekek) és a szépkorúak élték túl a támadást (öregek konkrét számra nem emlékszem de 80 felettiek) ezért a gazdag szépkorúak első számú szórakozási lehetősége, hogy fiatal testekbe bújva élnek (heteket, hónapokat), így újra fiatalnak érezhetik magukat: bulizhatnak, pasizhatnak/csajozhatnak, ihatnak, extrém sportokat próbálhatnak ki stb.
A gyerekek szegények mivel a szüleik meghaltak a háborúban, így nincs aki otthont biztosíthatna nekik. Természetesen vannak a gazdag gyerekek akiket valamilyen nagyszülő nevel, de ezeknek a száma kevés (a könyvből ezt szűrtem le). Ezért elsősorban a szegénységet Callie szemszögéből láthatjuk, aki az utcán él az öccsével. Ők elmenekültek otthonról, amikor jöttek volna értük a marsalok (rendfenntartók) miután a szüleik meghaltak, mivel nem maradhatnak otthon felügyelet nélkül a gyerekek. Ezeket a gyerekeket ,,árvaház" félébe viszik, ami olyan mint egy börtön. Nahh ez elől menekült el Callie. Callie öccse nagyon beteg, ezért minél előbb pénzre van szüksége, hogy meg tudják gyógyítani a fiút. A fedél szerzés úgy működik, hogy lakásfoglalókká válnak, mivel a háború után az élő emberek száma lecsökkent, így sok az elhagyott ingatlan. Ezekbe költöznek bele a gyerekek, de csak 1-1 szobát vesznek igénybe, ezért van hogy egy ilyen házba 5-6 is élnek.

Tehát Callie elmegy a testbankba, azért, hogy megtudja hogy is működik ez a testbérlés. Szépen érthetően elmagyarázzák neki, de ő elsőre nem vág bele, majd csak később.

A technika annyira fejlett, hogy egy csomó szépészeti beavatkozást végeznek rajta, hogy minél szebb legyen a teste. Az öregek meg jönnek és kiválasztják, melyik testet szeretnék bérbe venni. Egy számítógépes chip az egész, a gyerek test addig jó alszik, míg az öreg éli benne az életét.

Cally két sikeres bérlet után, az utolsóra készül, amely egy hónapig tart. Ekkor üt be a krah, mert öntudatra ébred a testében és nem tudja hol van, ,,ki" ő, majd később hangokat is hall a fejében.

Természetesen egy csili vili szórakozó helyen tér először magához, ahol a gazdagság fellegvára található meg. Az öreg aki bérelte a testét, annak a házába megye haza... ami megint csak iszonyat luxus... több kocsija is van...

Számomra itt vérzik a leginkább a világ kidolgozás. Tehát vannak a nagyon szegények akik ,,lakásfoglalóként" élnek és az űber szuper gazdagok. Nincs itt semmi kerítés vagy valami ami elválaszthatná egymástól a két ,,világot". De ha a szegények ennyire rosszul élnek és tényleg nincs átmenet a kettő között akkor miért nem tört ki a lázadás??? Igen vannak renegátok akik mind a szegényektől mind a gazdagoktól megpróbálnak lopni. De úgy szerintem a baromi nagy szegénység és az iszonyat gazdagság nem tud megférni egymás mellett egy helyen. Főleg úgy hogy az Elsőrendű állomás is a jobb környéken van, de oda tudnak menni simán a szegények...

Többet nem árulok el a cselekményről:D de azt meg kell mondanom, hogy lekötött!!!!
Folyamatosan történtek a dolgok, néha sokat vívódott magával Callie, de nem zavart. A vége előttig úgy gondoltam, ez nem lesz egy nagy regény. A világ kidolgozás és a történetben van egyediség én ezt értékelem, de az utolsó 20-30 oldal azt aztán nagyon jó volt. Kapkodtam csak a fejemet, hogy akkor most mi is van. Voltak dolgok amik kiszámíthatóak voltak, de igazán érdekes fordulatokkal is szembetalálhattuk magunkat. Láttam több bloggernél is, hogy elkezdődtek már a találgatások, hogy akkor ki szerint ki kicsoda, hogyan állnak össze a szálak. Mert egy igen jól megírt történetről van itt szó!

A szerelmi szál nem egy hangsúlyos szál, ami először egy szerelmi háromszögnek indul, majd egy párrá alakulnak a dolgok, majd megint visszatért a szerelmi háromszög.

Nem mondhatnám, hogy nagy nyomozás, felfedezés volt a könyvben, de nagyon egyedi a történet, jól van megírva a cselekmény, így teljesen kikapcsolt és szórakoztatott.

Amit kifogásolni tudnék az a fordítás, itt ott eléggé tő mondatok voltak, amit nem tudok, hogy az eredetiben is ilyen-e. Illetve néha nem oda illő szavak voltak, hirtelen most így nem tudok példát mondani, de tudjátok, mikor a szövegkörnyezetbe nem illik az a szó, annak valamelyik szinonimája sokkal jobb lenne.. Érezhető volt benne, hogy egy két új szóval szeretnék feldobni a történetet de ezek nem jöttek be.

Nagyon várom a következő részt és remélem azt is a kinti megjelenéssel azonos időben olvashatom!


 5/4,5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése